Народно Читалище "Яна Лъскова-1905"

29063893 285258005342483 8422453018965908333 oПо покана на Съюза на Тракийските дружества в България ФФ”Българка при НЧ”Яна Лъскова-1905” и Тракийски клуб Несебър участва в тържественото честване, посветено на Деня на Тракия и 105 години от Одринската епопея. 
На тържественото поклонение пред паметника „Одринска епопея” присъстваха президентът Румен Радев, вицепремиерът Валери Симеонов, столичният кмет Йорданка Фандъкова, председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов, депутати и много граж дани.
"Преди 105 години на днешния ден камбаните на "Александър Невски" възвестиха падането на Одрин. Тази славна военна победа бе триумф на българския национален дух, въплътен във войниците и командирите по бойните полета на Тракия. Но тази победа остана в хрониките. Последва я политическо поражение, довело до една от най-големите национални трагедии. Изтреблението, преследването и разорението на тракийските българи е горчив урок, който ние не трябва да забравяме", посочи в словото си държавният глава Румен Радев. . Президентът отбеляза значимостта на тракийските дружества, които пазят традициите и завета - не забравяй, но не отмъщавай.
Със силното си емоционално присъствие ФФ”Българка” с ръководител Дафина Христова завладя публика и гости с песните посветени на бележитата годишнина. С грейналите български носии, с голямото вдъхновение, с което изпълниха програмата с настроение и емоции заредиха атмосферата и всички гости изразиха своето уважение и поздравления към тях: Лично Президент Румен Радев, вицепремиерът Валери Симеонов, г-жа Фъндъкова, Красимир Премянов и много други гости на честването поздравиха членовете на фолклорната група. Венци в памет на героите бежанци от Одринска Тракия и Егейска Македония бяха специално изпратени от Община Несебър и Тракийско дружество Несебър.

 


 
 

balgarka1makedonka1mecemvria1blian1surpriz1mena1teatar1decata1poprockfest01folklor1