Народно Читалище "Яна Лъскова-1905"

ФФ”Македонка” на върха, след завоювано първо място на Международния Фолклорен Фестивал „Малешево пее и танцува”-2014gг.
ФФ”Македонка” при Читалище „Яна Лъскова-1905” Несебър завоюва най-високото отличие - І-ва награда за вокално изпълнение обработен фолклор над 18 години, на ХІ-тия Международния Фолклорен Фестивал „Малешево пее и танцува”. Момичетата от фолклорна формация „Македонка”, с ръководител Вера Александрова участваха в тридневна надпревара в с.Микрево община Струмяни, където 2800 участника от 8 страни, превърнаха фестивала за автентичен и обработен фолклор в международен форум на певческото, танцово и инструментално изкуство на народите.
В сърцето на Пирин планина, люлката на македонската песен, петнадесет години след своето създаване ФФ”Македонка”, заедно с тамбуриста Милчо Стоянов за втори пореден път стана носител на голямата награда. Групата продължава да ни радва с висок професионализъм и обич към това което сътворява. Акапелното изпълнение на „Слънчице, мое мамино” и „От долу иде Адем ага” за пореден път искрено развълнува зрители и гости на фестивала.
„ФФ”Македонка” безапелационно покори сърцата на жури и публика. Няма конкуренция за ФФ”Македонка”. Пожелаваме Ви, нови и нови награди , а те няма как да не бъдат постигнати с изпълнения, като това което чухме тук , на този фестивал”-заяви Кирил Бельов член журито на фестивала.
С постиженията си „ФФ”Македонка” прослави не само дейността на НЧ”Яна Лъскова-1905”- Несебър и община Несебър, но с тази си награда ФФ”Македонка” издигна най-вечният паметник на предците си, българските изселници от Егейска Македония , някой от тях дали живота си за съхраняване и запазване на народността и вярата ни, на словото и песента ни. ФФ”Македонка” е ясен пример, че все още има родолюбиви българи, които ценят българския фолклор и се опитват да го запазят и да го предадат на следващото поколение. Непрекъснато обогатяват репертоара с с песните, които се пеят от бабите и дядовците ни , издирват и записват забравените и неизпети песни.. .
На добър час на ФФ”Македонка”, с пожелания за нови творчески успехи!
 
maleshevo

 
 

balgarka1makedonka1mecemvria1blian1surpriz1mena1teatar1decata1poprockfest01folklor1